nutrition.jpg

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αποτελεί ένα σπάνιο συνδυασμό θρεπτικής διατροφής και υγιεινής μαγειρικής που σπάνια συναντάται ανά τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια η Μεσογειακή διατροφή έχει δικαιολογημένα τραβήξει τη προσοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Γνωστά ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οργανώνουν επιστημονικά συνέδρια με θέμα τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου. Επιστημονικά έντυπα δημοσιεύουν εκτενή άρθρα για τις ωφέλιμες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό του ελαιόλαδου, των όσπριων, των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και του κρασιού.

Το ενδιαφέρον αυτό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πλέον αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής. Για παράδειγμα, η παραδοσιακή Κρητική διατροφή, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα (40%), είναι πολύ πιο υγιεινή από  το πρόγραμμα διατροφής που προτείνει η Αμερικανική Εταιρία Καρδιολογίας.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία, μέχρι το 1961, οι Έλληνες ζούσαν περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με άλλους λαούς. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έχουν προοδευτικά υιοθετήσει δυτικά πρότυπα διατροφής και έχουν απομακρυνθεί από την παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα.

Αντί λοιπόν να προσαρμόζεται η παραδοσιακή μαγειρική στα σημερινά δεδομένα διαβίωσης, έχουν εισαχθεί συνήθειες που οδηγούν στην παχυσαρκία και σε παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, διάφοροι τύποι καρκίνου κ.α. Αντιθέτως, τα  οφέλη στην υγεία από τη κατανάλωση ελαιόλαδου (πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα) είναι πλέον γνωστά. Μεταξύ άλλων μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, χωρίς να επηρεάζει την «καλή» χοληστερίνη στον οργανισμό.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς αναφερόμενος στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, είναι το ελαιόλαδο. Είναι το κατ΄εξοχήν έλαιο που χρησιμοποιείται και έχει τη θέση του σε όλα σχεδόν τα πιάτα. Είναι ένα φαινόμενο που συναντάται αποκλειστικά στις μεσογειακές χώρες.