our_story.jpg

Πριν από δύο αιώνες, όταν η περιοχή που σήμερα ονομάζεται Αμαλιάπολη, - ή Νέα Μιτζέλα, όπως την ξέρουν οι κάτοικοι της - ήταν ακατοίκητη, υπήρχε σύμφωνα με έγγραφες αναφορές ένα χαρακτηριστικό λιόδενδρο στην είσοδο αυτού του φυσικού λιμανιού, το οποίο αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς. Στους ναυτικούς χάρτες εκείνων των χρόνων η περιοχή ήταν καταχωρημένη με το όνομα «Μονολιά» (Monolia) ή «Λιμάνι της Ελιάς» (Port Olive).

Τα ίδια αυτά λιόδενδρα που μπολιάστηκαν από τους πρώτους Μιτζελιώτες πρόσφυγες (καραβοκύρηδες ως επί το πλείστον) που εγκαταστάθηκαν στη «Μονολιά» το 1834, όταν εκδιώχθηκαν από την Παλιά Μιτζέλα στο Ανατολικό Πήλιο από τους Τούρκους, συντήρησαν οικονομικά τους προγόνους μας και εξακολουθούν να δίνουν μέχρι σήμερα καρπούς και πλούτο στους απογόνους τους.

Σε ότι μας αφορά, το 2010 αποτελεί σταθμό για την ενασχόληση μας με το ελαιόλαδο και την πρόσφατη απόφαση της τυποποίησης του. Δραστηριοποιηθήκαμε σε όλα τα στάδια και ελέγξαμε τόσο την καλλιέργεια των ελαιοδέντρων όσο και τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Συνεχίσαμε τη βιολογική καλλιέργεια που ακολουθούσε παραδο-σιακά η προηγούμενη γενεά και ερευνήσαμε τις μεθόδους ελαιοποίησης που χρησιμοποιούνται στη περιοχή μας. Παρ’ όλα αυτά η επίσημη πιστοποίηση της παραγωγής μας ως βιολογικής αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. Επιλέξαμε την αθέρμαντη έκθλιψη του ελαιοκάρπου και το αποτέλεσμα όσον αφορά τη γεύση και τα λοιπά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ήταν εντυπωσιακό. Τα δείγματα που στείλαμε σε εξειδικευμένο χημικό εργαστήριο ανάλυσης ελαιόλαδου αποδεικνύουν με τα αναγκαία πιστοποιητικά, την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και διατηρείται την κατάλληλη θερμοκρασία μέχρι να μεταφερθεί στο τυποποιητήριο προκειμένου να συσκευαστεί.

Οι προηγούμενες γενιές ελαιοπαραγωγών της οικογένειάς μας είχαν ασχοληθεί συστηματικά και με την εμπορία των βρώσιμων ελαιών. Η ποικιλία της ελιάς που καλλιεργείται στους ελαιώνες μας δικαιολογούσε περισσότερο αυτή την επιλογή, κυρίως διότι η καλλιέργεια των ορεινών και ημιορεινών ελαιώνων μας είναι άνυδρη και η παραγόμενη ελιά πολύ γευστική και σφιχτή.

Η τυποποίηση επιλεγμένων βρώσιμων ελαιών, συντηρημένων με παραδοσιακούς τρόπους καθώς και ελαιοπολτού θα είναι το επόμενο στάδιο δραστηριοποίησης μας στο κλάδο των ελαιοκομικών προϊόντων.